
Hi there folks, 

  

Many thanks for the opportunity to comment on the Consultation on Service-Specific Requirements for 
Competition and Voting services under the 15th Code of Practice document. very much 
appreciates the opportunity to input into this particular area of the new code. As previous, for reasons 
of space, I hope you don’t mind that I have responded via email, rather than via your form. This allows 
me a little extra space to comment in a bit of detail. 

  

notes and welcomes the PSA’s proposal to amend the wording in section 3.13.3 (below): 

  

Q 1. Do you agree that the proposed amendment to Requirement 3.13.3 clearly sets out what 
providers must do in respect of valid entries to competitions? If not, please give your reasons. 

  

“All valid responses for entry into a competition or vote that are sent in by consumers within the 
timeframe set out in the promotional material must be entered and afforded sufficient time to be 
given full and equal consideration, except where such responses are received by the provider outside 
of the timeframe set out in the promotional material and the time that they were sent cannot 
reasonably be ascertained.” 

  

As industry colleagues may have already pointed out, due to technical reasons entirely outside of the 
sphere of influence of  it is impossible to guarantee that all messages sent in by the consumer 
within the timeframe set out in the promotional material can be guaranteed to be received and 
counted. As such,  proposes the below amendment of the word “sent” to the word “received”. 
As the PSA are aware a multitude of issues could affect the timeliness of an MO entry (subsequent to 
being sent) leaving a consumer’s handset before it can be counted/entered and charged by the 
aggregator partner. So amending this word would help to remove the unwarranted liability on  
for events entirely outside of its control. 

  

Furthermore, it is  understanding that it is still not technically possible to automate the 
inclusion of entries that were sent in time, but received late to a service, due to such multitudinous 
variables. Potential ways to circumvent this may include reopening lines after being formally ‘closed’ (a 
troublesome additional task that would also contravene our own terms and conditions). Other 
alternative ways around this could include subsequent manual collation of sent (but late received) 
entries which, again, would be fraught with difficulties and risk the integrity of any competition via  the 
introduction of human error. 

  



We would also be concerned that no indication has been made for the length of time late entries should 
be allowed to be received (and we are not aware that a specific timescale could be deduced by any 
technical means), which could also lead to confusion and delays in the subsequent picking of, and 
provisioning of prizes to winners. 

  

Therefore, following discussions with industry colleagues in the PSB space, it is belief that 
Section 3.13.3 could be remedied very quickly, with a change of wording which works specifically for the 
technology in use, and which is fair and consistent across the board for those that operate such 
promotions: 

  

Channel 5 proposed amendment: 

“All valid responses for entry into a competition or vote that are received by the Provider within the 
timeframe set out in the promotional material must be entered and afforded sufficient time to be 
given full and equal consideration” 

  

  

Q 2. Do you agree that the proposed amendment to Requirement 3.13.5 clearly sets out when an 
entry to a competition must be considered invalid and what providers must do to inform consumers? 
If not, please give your reasons. 

Interestingly, notes that the PSA make use of the word “received” in the proposed 
amendment to Section 3.13.5 (“Competition and voting entries that are received….”) and hopes this 
assists its argument for the amendment to Question 1. Either way, already operates an 
‘invalid entry’ receipt to consumer of such SMS entries. These invalids are already informed that their 
entries have not been entered and not charged. For 09 entries, unbilled free network messages mirror 
this situation.   

  

Q 3. Do you agree that the proposed deletion of Requirements 3.13.11, 3.13.12, 3.13.13 and 3.13.15 
remove unnecessary duplication? If not, please give your reasons. 

3.13.13 Calls that have already commenced at the time of a closure announcement must be completed, 
considered valid and counted. Invalid votes or entries may only be charged where: 

(a) the risk of being charged for invalid votes or entries has been clearly communicated to the audience; 

(b) consumers whose votes or entries are invalid are clearly informed that their vote or entry is invalid and 
whether a charge has been applied; and 

(c) the receipt of invalid votes or entries after lines have been announced as closed is not due to technical 
failure. 

  






